Vittsjös pensionärer på vårutflykt

 

VÄXJÖ. Onsdagen den 1 juni var det dags för PRO:s och SPF:s vårutflykt. I år ställdes kosan till Växjö och Huseby bruk. Vädret var det bästa tänkbara med högsommarvärme och en prunkande grönska. Lupiner, smörblommor, hundkex och ängsull lyste upp vägkanterna.

När vi kom till Växjö var det dags för förmiddagsfralla med kaffe, som intogs på Domkyrkocentrets kafé. Vi satt ute på Centrets torg och njöt av sommarvärmen!

Inne i kyrkan fick vi en givande guidning av Hanne Fritz Hansen. Så många fantastiska konstskatter i denna kyrka vars förste biskop hette S:t Sigfrid. Ett måste att se! Åk dit!

Altarskåpet är otroligt vackert och alldeles unikt! Gjort av konstgjutaren Bertil Vallien i glas. Måste ses! Är full av symbolik och detaljer.

Altarmattan symboliserar Jorden med världsdelar, årstider och folkslag. Ett imponerande konstverk av Ulla Govenius! Dess budskap är att vi alla får plats i Guds stora famn!

Livets träd av Erik Höglund och konstgjutaren Lars Larsson är imponerande. Inne i bladverket kan man se både Adam och Eva och Jesus och Maria. Måste vara en av Sveriges vackraste ljusglober!

Den stora orgeln var mäktig och glasmosaikerna många i intensiva färger. Efter en god lunch fortsatte färden till Utvandrarnas hus och Smålands museum med all sin glaskonst. Det var gripande att ta del av utvandrarnas öden. Det är lätt att dra paralleller till dagens invandring. Växjö ligger verkligen i glasriket och museets glaskonst imponerade!

På hemfärden intogs eftermiddagskaffet i Huseby bruk. Många gick runt och njöt av den vackra bruksmiljön. Solen sken och rhodondendronen ståtade med sin lila färgprakt!

Vi var nöjda med vår utfärd och tycker att vi fått uppleva mycket! 

Top