GUSTAV FRIDOLIN SOMMARTALADE VID VITTSJÖDAGEN

 

VITTSJÖ. Även i år valde Gustav Fridolin att hålla sitt sommartal på sin födelseort och i anslutning till Vittsjödagarna. Han byggde sitt tal kring tre tema, Tid, Kreativitet och Trygghet. Han ville även införa ”Brobyggare” vid skolan.

Gustav inledde med att ta upp veckans skyfall som drabbade Bjuv och Åstorp där källare fylldes av vattenmassor och köpcenter översvämmades. Han menade naturligtvis att detta är tecken på en klimatförändring. Gustav pekade även på andra delar i världen, till exempel på hur australienska forskare gjort det sorgliga konstaterandet att klimatförändringarna utrotat det första, av vad vi vet kommer bli flera, däggdjur. Den mosaiksvansade råttan finns inte längre. Arten har överlevt i klipphällar på en av öarna i Stilla havet, men ön äts upp av den stigande vattenytan och idag är dess högsta punkt bara tre meter över havet, sade Gustav. Det är så här vi har lärt oss förstå klimatförändringens effekter. Som naturkatastrofer och drabbad flora och fauna. Men de mänskliga effekterna är värre. Vattenbristen är idag en drivande faktor bakom några av de värsta krig mänskligheten upplevt. Man beräknar att en och en halv miljon människor var på flykt på grund av den flera år långa torkan som drabbat Syrien – innan kriget bröt ut. Det finns inga möjligheter att vänta, menade Gustav.

Han tog upp vad FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckt -”vi är den första generation som kan utrota fattigdomen, och den sista som kan stoppa klimatförändringarna”. Ska vi göra det, måste vi agera snabbare, menade Gustav.

Jag tror det handlar om hur vi tar oss an miljöfrågorna, sade Gustav. Ser vi det som en uppoffring, en tillbakagång, eller kan vi här se en möjlighet att bygga något nytt och bättre än det vi har idag?

Vi miljöpartister beskriver gärna klimatpolitiken i en lång rad krav och tekniska lösningar, sade Gustav. Skatteväxling. Cykelvägar. Biogas. Förnybar el. Gröna stadsdelar. Och alla de här kraven är viktiga, men vi måste bli bättre på att berätta vilket samhälle vi vill skapa. Vart och ett av klimatpolitikens steg handlar ju om att bygga ett samhälle bortom resursslöseriet.

Gustav pekade på ett bortglömt tal inför en Moderatstämma där Fredrik Reinfeldt frågade sig om vår konsumtion är rätt. Är det ”en sorts hets att konsumera” som blivit del av vårt samhälle. Är det meningen med livet? Flest prylar när vi dör vinner – är det det som är syftet?” frågade han de moderata stämmobesökarna och jag tror han ställde rätt fråga, menade Gustav.

Gustav fortsatte sen med skolan. Han pekade på att en skola där eleverna känner otrygghet för att de på rasten ska sorteras utifrån vilket märke de har på kläderna blir aldrig en riktigt bra skola, oavsett hur hårt lärarna jobbar. En god grannsämja byggs knappast på avundsjuk tävlan om störst bil på garageuppfarten.

Han fortsatte med att mena att bortom de nödvändiga kraven i miljöpolitiken finns en vision om ett bättre samhälle. Där vi inte bygger välstånd på ständigt ökat uttag av resurser, utan på att använda våra resurser mer effektivt. Det landar i krav. På en politik som gör de miljövänliga valen billigare och enklare än de miljödåliga. På investeringar i ny resurssnål teknik. På återvinning och återbruk. Men ser man målet är det lättare att förstå hur de kraven är en del av ett grönt samhällsbygge.

Gustav berörde även Miljöpartiets tidigare förslag angående införande av så kallat ”friår”. Han menade att detta förslag idag inte är lika aktuellt längre.

Att göra sin egen ”grej” är coolt. Det vi gör själv är mer värt, menade Gustav. Han pekade på nya ”gröna” jobb kopplade till datavärlden, återvinning och framtagning av miljösmarta produkter.

Gustav sade även att han vill att det skall bli högre skatter på miljöpåfrestande ingrepp.

Han pekade på den just nu ökande förstörelsen. Det är ofta en liten klick som utför dessa kriminella handlingar. Vi får inte acceptera att vårt samhälle, polis, räddningstjänst blir utsatt för dessa. Vi behöver bra och fler poliser. Vi behöver fler statliga jobb i hela landet så att sysselsättningen ökar, menade Gustav.

Gustav sade att skolan är hjärtat i det lokala samhället. Där träffas även föreningar. Det är i skolan man lär sig vad som är rätt eller fel.

Gustav avslutade sitt tal med ett citat ”Hotet är stort men hoppet och möjligheterna är större”

Top