GEMYTLIGT HUSFÖRHÖR I HULTATORP SKOLA

 

HULTATORP. Första lektionen i Hultatorp skola hölls 1908. Den allra senaste lektionen i samma skola och skolsal hölls här om kvällen. Denna gång var det husförhör i modern version med Stefan Dahlström som husförhörspräst. Ingen bestraffning eller repressalier delades ut efter förhöret då även prästen fick godkänt!

Hembygdskören som underhöll vid husförhöret.

Det var andra gången som prästen sysslade med husförhör. Första erfarenheten av husförhör var från ”Emil i Lönneberga” men det tillhörde forntiden. Själva förhöret höll sig denna gång till bönen Fader Vår, en 1900 år gammal bön men aktuell ännu i dag.

Stefan Dahlström var något osäker på vägen till Hultatorp skola i ödemarken. Han förklarade med all tydlighet att han litade mer på en skiss med vägbeskrivning än från uppgifter från ovan, via GPS!Samlingen inleddes med att hembygdskören sjöng om den stora gåvan med Halleljuainslag. Prästens försök att döpa om kören med något tungomålsuttal rann ut i sanden!

Efter den unisona psalmen började förhöret med de sju avsnitten i Fader Vår. Utförlig beskrivning av denna bön finns även i Luthers katekes. Med små fusklappar behövde prästen inte läsa innantill utan frågade avsnitt efter avsnitt. Förhöret var blandat med anekdoter inom området utom då det gällde intag från det egna kakbordet!

Erna Olsson serverar husförhörskaffe till sina gäster.

Efter unison psalm fortsatte ”förhöret” som var av den allra lindrigaste art. Vid vissa tillfällen fick husförhörsprästen liksom förestava svaret! Svaren var nog inte av okunnighet utan kanske mer risken att göra bort sig? Förhöret var fjärran från ”Emil i Lönneberga” utan flöt helt i gemytets tecken. De många anknytande anekdoterna höjde stämningen trots allvaret med bönens innehåll.

Hembygdskören fortsatte underhållningen efter förhöret innan det var dags för husförhörsfika. Erna Olsson hade själv bakat tilltugget och bryggande av kaffe. Någon fikapeng var inte aktuell utan skolans ägare bjöd fika till alla deltagare. Dock sändes en korg runt med frivillig avgift som kommer behövande och svältande tillgodo i Etiopien.
Stefan Dahlström avslutade med kort aftonbön.

Några av de omkring 40 besökarna runt fikabordet vid husförhöret.

Top