Vittsjö Fiskevårdsområde firar 40 år!

 

VITTSJÖ. Vittsjö Fiskevårdsområde bildades rent juridiskt 1976. Anledningen var att man under flera år märkt hur sjöarnas Ph-värde sjunkit dramatiskt. Vilket i sin tur berodde på surt nedfall (svavel) som med vindarna fördes in över vårt land. För att få hjälp med kalkningen behövdes en förening som kunde söka bidrag från stat och kommun. Vi kom därför att bli det första området i Skåne där Länsstyrelsen och Hässleholms kommun tog hand om kalkningen. Under årens lopp har nedfallet minskat men fortfarande pytsar 2 moderna doserare ut kalk året runt styrda av nederbörden. P-h-värdet är idag över 6,5.

Fisketillsyn

Har man inget Fiskevårdsområde som förvaltar och sätter upp regler för fisket är det i princip "vilda västern" som råder. Detta var en av orsakerna till att vi 1996 anslöt en bit av Vieån, därav tillägget Nya. Eftersom vi hade en väl fungerande förening tyckte vi inte att det fanns anledning att byta namn.

Provfiske av Jan Johansson och Claes Ruderstam

Vi har under 2000-talet blivit kända för att ha (haft) Skånes bästa kräftfiskevatten. För tillfället har vi en liten nedgång i fångsterna men hoppas att det snart skall vända. I mer än 25 år har vi lagt ner mycket tid och pengar på kräftodling och utsättningar med varierande resultat. Det unika med kräftfisket i Vittsjö är att vi kan erbjuda detta till byns befolkning. På de flesta andra platser är detta undanhållet för fiskevattenägarna.

Internationellt är vi nog mest kända för ett fantastiskt karpfiske med olika tävlingar under sommarhalvåret. Karpfiskare är ett mycket särskilt släkte med specialutrustning för stora pengar allt för att kunna landa dessa bjässar. Vittsjö rekordet är för närvarande 15190 gram. På kontinenten äter man med stor aptit karp men hos oss släpps de försiktigt tillbaka efter att ha blivit vägda, mätta och fotograferade.

"Maffig" karp 

Vittsjö Nya Fiskevårdsområde bildades som sagt var för 40 år sedan. Detta tänker vi fira tisdagen den 8 november kl 19.00 i Vittsjö Församlingshem. Vi kommer att göra en liten historisk tillbakablick i ord och bild. Docent Per Nyström från Lund som forskat på våra kräftor kommer att redovisa sina resultat och svarar på frågor rörande kräftor. Vid lämpligt tillfälle under kvällen bjuder vi på kaffe. Alla hälsas varmt välkomna denna kväll!!

Top