Hvor er jeg? – En orienteringshelg på Bornholm

 

BORNHOLM, BJÄRNUM. Under sommarmånaderna är Bornholm ett litet semesterparadis med sevärdheter och mysiga restauranger som duggar tätt. 

När höstmörkret sänker sig försvinner de flesta av turisterna och de få som trots allt söker sig till den lilla ”gröna ön” möts av ett gediget utbud av sevärdheter som stoltserar med ”Vi ses igen i maj”-skyltar.

Den gångna helgen fick dock Bornholm återigen höstliv när ett tusental orienterare besökte ön för de årliga Höst Open-tävlingarna. OK Torfinn representerades i år av de fem orienterarna Bengt, Karin, Simon, Camilla och Evelina som fick uppleva en mysig helg på den vackra ön. Det är inte utan att vi var lite smått nervösa när vi skulle borda Bornholmsfärjan i Ystad på fredagseftermiddagen. 

Väderleksrapporten hade utlovat hård vind på Östersjön och väl framme vid färjan kunde vi skymta en gungande ramp som ledde in i färjans öppna gap. Ombord kom vi dock utan svårigheter och efter en måttligt men inte outhärdligt gungande båtresa kunde vi en och halv timme senare köra i land på den lilla danska ön.Vid ankomsten hade det visserligen redan börjat skymma men vi kunde ändå ana några av de fantastiska vyer som Bornholm skulle bjuda oss på dessa dagar. Hotellet i Allinge-Sandvig gick ju inte heller att anmärka på. Medan det ena Torfinnparet fick tvåvåningsrum med stor TV och panoramautsikt från övervåningen, fick det andra paret lyxbadrum med jacuzzi. Undertecknad fick visserligen bara ett ”normalt” rum, men här fanns mycket plats och en dubbelsäng där jag kunde breda ut mig hur mycket jag ville. Rummen kom vi trots allt inte att spendera överdrivet mycket tid på. Vi var ju här för att orientera och njuta av Bornholmshösten och redan på lördagsmorgonen förstod vi att Bornholm hade bestämt sig för att visa sig från sin allra vackraste höstsida. Den första sevärdheten, slottsruinen i Hammershus, avverkades i rask takt på väg till lördagstävlingen. Från den gamla ruinen kunde vi blicka ut över de vackra höstfärgerna och drömma om intervallträning i de omgivande backarna.

Slottsruinen i Hammershus

Mitt i lördagmorgonens turistande kallade dock verkligheten på oss och vi körde genom höstfärgad bokskog vidare mot tävlingen som denna dag hölls i skogarna mitt på Bornholm. Här var terrängen platt och snabblöpt, och med ett utbrett rutsystem av stigar och släpspår var kartan stundtals mycket lik en spelplan i ”Sänka skepp”. Den flacka och mestadels öppna terrängen gjorde orienteringen förhållandevis enkel, där den största svårigheten mer eller mindre låg i att räkna rätt på antalet stigar som korsades. Runt tog vi oss allesammans och bäst gick det för Karin Lexell med en andraplats i klassen D75.

Karin Lexell i mål på en andraplats i klassen D75 på lördagens tävling

Lördagseftermiddagen spenderades sedan med ytterligare några timmar i turismens anda, där ett besök på de vita sandstränderna på Bornholms sydkust stod överst på listan. Visserligen blåste det en aning men vackrare oktobereftermiddag än den vi fick denna dag får man leta efter med förstorningsglas i den här delen av världen.

Solnedgång på den vita stranden på Bornholms sydostkust

Kvällen avslutades sedan med ett trevligt restaurangbesök på Den Lille Havfrue i Snogebaek där middagens stora samtalsämne kretsade kring den fisk som låg på tallriken hos två av Torfinnarna. Servitrisen hade ju visserligen utförligt förklarat vad det var för fisk, men när hon lämnat bordet kunde vi alla fem konstatera att vi inte förstått mycket mer än att det var just en fisk. Inte förrän servitrisen fick tag på ett lexikon i form av en ”fiskpekbok” på svenska lyckades vi förstå att fisken som intagits var en marulk.

En god middag avnjöts på lördagskvällen på "Den Lille Havfrue" i Snogebaek

Det vackra vädret som vi njutit av under lördagen var om möjligt ännu vackrare på söndagen och med en timmes extra sömn (tack till den som uppfann vintertiden) begav sig fem förväntansfulla Torfinnare till den avslutande tävlingen. Själva arrangemanget var i stora drag mycket likt det dagen innan. Vädret var minst lika uppmuntrande och den danska speakern var minst lika svår att förstå. Terrängen visade sig dock vara en helt annan än dagen innan. Uppförsbackar och sand varvades med täta skogspartier och halvt ihjälskrämda får. Hade man tur kunde man även lyckas springa på en och annan kontroll. Då skulle man dock ha riktig tur, för till skillnad från lördagens tävling där kontrollerna mer eller mindre bara dök upp längs stigen, bjöd söndagen på riktigt klurig orientering där kontrollerna i stort sett förblev osynliga tills man i ren desperation ropade på dem efter en lång stunds förvirrat letande. Väl i mål var flera av oss överens om att den så kallade ”vinterformen” nog infunnit sig både orienteringsmässigt och löpmässigt.

Ett provsmak på Bornholms kvadratiska orienteringskartor med en kontroll i sikte

Deppigheten varade dock inte länge, för dagen till ära hade tävlingsarrangören utlovat gratis ”bad” i Rönne idrottshall. Med stor förväntan packades badkläder och vi drömde oss bort till bastuns och bubbelpoolarnas värld. Tji fick dock svenskarna som trodde att de förstod danska, för när vi väl klev in i omklädningsrummet insåg vi att idrottshallen inte var något mer exotiskt än just en idrottshall och att ”badet” utgjordes av helt vanliga duschar. Istället för bubbelpool fick det bli en rundtur i centrala Rönne där något som skulle kunna vara säsongens sista mjukglass avnjöts i solskenet. Därefter var det återigen dags att köra ombord på vår favoritkarusell, Bornholmsfärjan, som utan några större piruetter förde oss tillbaka till Sverige.

Sammanfattningsvis hade vi en mycket trevlig helg, på en mycket vacker ö, där det enda nederlaget bestod i den uteblivna bubbelpoolen. Vi deppar dock inte för det! Till nästa år ska vi dock öva lite mer på danskan…

Top