Grisigt värre när traditionsenlig jultävling avgjordes

 

BJÄRNUM. Har inte orienterarna gått i ide än? Den frågan ställer sig säkert en hel del och det är inte utan att jag själv ibland övervägt tanken. Skånsk vinter är kall, blöt, blåsig och inte det minsta orienteringsvänlig, men trots det kan det även i december rassla till i skogen när en fokuserad orienterare störtar ut från en gran. Inte heller OK Torfinn har gett vika för vinteridets lockande glöggdoft, utan istället avgjordes den traditionsenliga ”Skinkjakten” i skogarna kring Möllerödssjön den 10 december.

Skinkjakten är OK Torfinns årligen återkommande orienteringstävling, där första priset inte helt oväntat utgörs av en julskinka. I förstapriset ingår även uppdraget att påföljande år arrangera tävlingen, något som bidrar till att segraren ofta koras med viss skräckblandad förtjusning. För de yngre orienteringsförmågorna finns Pepparkaksloppet, där förstapriset självklart är pepparkakor. Gemensamt för de båda loppen är dock att det inte nödvändigtvis är den som springer banan snabbast som faktiskt vinner. Istället gäller det att vara självmedveten och varken underskatta eller överskatta sin egen orienteringsförmåga. Kort sagt gäller det att innan sprunget lopp uppskatta hur lång tid man kommer ta på sig på banan. Vinner gör helt enkelt den som utan tidtagningshjälpmedel kommer allra närmast sin gissade tid.Årets upplaga av tävlingen arrangerades av fjolårsvinnaren Jessica Karlsson, som flitigt hade lagt banor, införskaffat priser samt anordnat fika. En gedigen skara orienterare slöt denna lördagseftermiddag upp för att utmana skogen, orienteringsförmågan och inte minst den egna självmedvetenheten. Tider gissades till höger och vänster, varefter orienterarna gav sig ut i decemberskymningen för att leta kontroller. För undertecknad föregicks skogsvistelsen av en noggrann kalkyl av hela banan där jag efter bästa förmåga försökte uppskatta var bommarna skulle komma att ske. Därefter begav jag mig iväg, ihärdigt räknande varje sekund tyst för mig själv. Väl i mål vankades bastu och julfika, och så den där skräckblandade förtjusningen när segraren skulle koras förstås. För visst ville man ju att det skulle ha gått bra, men kanske inte FÖR bra.

Först ut att koras var segraren samt tvåan av Pepparkaksloppet, där Ebba Persson och Emil Jönsson hedersamt fick mottaga pepparkakor respektive skumtomtar. Sedan var det dags att utse julskinkans nya hemvist. En efter en räknades resultatlistan upp.

Årets etta och tvåa hyllades i både skinkloppet och pepparkaksloppet.

Slutligen återstod endast två löpare; Agneta Erfors och Anders Jönsson. Spänningen var påtaglig, ville man vinna eller inte? Julskinkan tillföll till slut Agneta, som lyckats springa banan endast två sekunder från sin gissade tid, medan Anders med en tidsdifferens på en minut belönades med en julkorv.

Stort grattis! Med en ny skinkjaktssegrare lever således traditionen vidare, precis som traditioner ska göra. Men nu är det nog trots allt dags att för i alla fall några dagar gå i orienteringside, njuta av julstämningen, glöggdoften och ge lite mer tid åt nära och kära. Sen får vi ju så klart inte glömma vår vän julskinkan!

Och för er som inte kan få nog av orientering, trots vinterkylan, är varmt välkomna att deltaga på våra lördagsträningar, kl. 10.00 vid OK Torfinns klubbstuga. Här utlovas löpning som passar alla, bastu samt en gemytlig fikastund.



Tills vi hörs igen…



GOD JUL & GOTT NYTT ORIENTERINGSÅR!

Top