Helgmålsbön utan klockklang

EMMALJUNGA. Helgmålsbönen i hembygdsstugan har blivit tradition. Den första helgmålsbönen i den gamla byrestugan hölls 1994 då i kyrklig regi med hembygdsföreningen som värd. 

Tre medverkande med instrument vid helgmålsbönen i byrestugan. Från vänster Karin Persson, Nilla Persson samt Eva Nilsson.

Samlingarna har de senare åren haft lokal medverkan av Eva Nilsson med rötter i Kraxeboda och Karin Persson, Hamneda med anknytning till Emmaljunga. Omkring 20 personer deltog i årets samling.

Helgmålsbönen leddes av Eva Nilsson som läste psalmen Det ringer till vila. Denna psalm fick fungera som ringning då den tidigare använda plingklockan inte fanns tillgänglig! Hon läste vidare några psalmverser och besökarna fick möjlighet att delta med sång. Efter några allvarsord från Trefaldighetstiden blev det union psalmsång: Välsigna årets gröda.
Sexåriga Nilla Persson tog plats på stugans estrad där hon som solist obesvärat sjöng en sång med många verser. Ett uppskattat inslag av en yngre ungdom.
Karin Persson inledde med att sjunga Han finns bakom molnen, samt fortsatte med ”När hon gick över ängarna”! Extra uppskattat sånginslag då alla hade möjlighet att delta i sången: Barnatro. Hon fortsatte med ytterligare visor och sånger innan det var dags för måltidsuppehåll. De medhavda kaffekorgarna länsades under gemytlig samvaro.
Karin Persson visade och demonstrerade ljudligt hur en psalmodikon fungerade och lät. Med siffror i stället för nottecken var det gamla tiders kyrkorgel.
Sen följde allsången I sommarens soliga, medan regnet strilade ner utanför byrestugan. Flera andra visor sjöngs, bland annat I natt jag drömde. Samvaron avslutades med unison psalm.

Top