Tänk, att ”bara” komma på det…

BJÄRNUM. Helt otroligt vad man kan ta till vara på mycket och återanvända till nåt nytt spännande som kan glädja andra.

Gerd Böe är en frisk fläkt och en färgglad person, det var henne jag skulle träffa. Med start i lördags och några veckor framåt har hon sin utställning hos Götesdotters galleria som finns i Bjärnum. Hon berättar för mig att det här har varit hennes följeslagare/passion genom alla år sen hon var tolv. Att ta till vara på gamla utslitna eller som hon säger inte är på mode just nu grejor. Skapa och sätta ihop gamla använda tings till vackra nya föremål. Hon är ju förstås en aktiv kreativ kvinna som äger den förmågan och möjlighet att se hur de ska bli när de blir klart.

Samlar små prylar i en låda, de gör vi nog lite till mans. Man också  eller som hon har gjort här samlat och lagt i glasburkar med en häftig inramning och lyft fram de hela på ett bord.

Fest och glamour, med enkla medel kan man förgylla sin dag men även andras och de genom små, små härliga paletter. Vardagliga ting som en utsliten bokpärm blir vackert med rosenpapper och med en skir spets som ny igen men framför allt vacker att titta på.

Vid den ena sidan av gallerian hänger gamla särkar/nattlinnen på rad med vackra vitbroderier på både ärmar/ kragar och på livstycket. Sydda i bästa kvalité som skulle vara länge som många kunde åter använda, med virkat runt hals och ärm. Även äldre handdukar och dukar omgjorda till nåt att vila ögonen på i blåa nyanser.

Samtalet med Gerd fortsätter och när vi kommer till denna ljusa/ljuvliga ting som ser ut som ett överkast så skrattar hon lite och säger att detta är hennes bårtäcke, va tror inte att jag hör rätt utan, men det gör jag hon förklarar för mig att så är det.

O visst är det vackert, mycket arbete har det varit att ta till vara och planerat hur och var ska alla dessa små detaljer sys in, ( små spetsar, pärlor, broderade hjärtan) och mycket mera, flera  år har detta arbetet varat. Helt sagolik är denna skapelse och den kommer väl till pass en dag. Pst! Finns endast i ett exemplar men så vackert bårtäcke.

En inglasad låda upphängd på väggen med en massa toppiga hattar eller nåt i den stilen, fantasin går igång. Vilket pyssel det måste ha vatt, med alla dessa glansiga tygbitar av allehanda slag. O pricken över i et har ju blivit de olika föremål som bara har legat däri en ask. Men här passar de ypperligt som kronan på verket. Allt från rosett, pärlor snöre, knappar och lite flera knytt.

En jämn ström av intresserade besökare tittar in, pratar/frågar och kollar hur är allt det här bara möjligt. Ja, det är nog bara ens fantasi och hennes egna (Gerds) kreativa sidan som vet. Vi andra kan bara gissa.

Men med mer fakta i min hand och med Gerds svar på alla mina frågor så förstår jag i alla fall att den hära kvinnan är en tillgång för vår lilla by. Med sin oförtröttliga förmåga att lyfta fram kvinnor för kvinnans egen roll i samhället, som hon gör i sin bok ”Kvinnor i Vittsjö” så önskar jag i alla fall att fler skulle upptäcka den glädje som hon framhäver här idag men också i hennes bok.
Med hennes livserfarenhet och med sin konst/designutbildning har hon förvaltat sitt hantverks kunnande på ett bra sätt. Och det vittnar den här utställningen om men säkert även alla de andra utställningar som hon har haft under de år som gått.
Både här hemma men också utomlands har hon lyft fram den tysta kunskap och det arbete som kvinnor gör/gjorde dagligen i den gamla kvinnotraditionen som de levde i och i vissa fall fortfarande lever under.

Besöket hos Gunnel Götesdotters galleri Bjärnum där denna utställning finns är väl värt varenda timme, mycket att se och fundera på men också att tänka till före nästa handling.

Slutligen en liten knut att lösa, vi kan återanvända mycket mera än vad vi tror idag till vardags och till fest.
Passa på och njut av denna utställning den är värd ett besök minst, om inte två..

 

Top