Traktorträff i Degeberga

DEGEBERGA. Lördag fm packar jag min kaffekorg igen full med god saker, jag och gubben min skall nämligen till Degeberga förr idag så visas det upp en massa äldre traktorer/maskiner av allehanda slag för små och stora intresserade. O visst är de tycker jag i allafall en viss tjusning med gamla maskiner och dess härliga ljud när de draar på och röken stiger så sakteliga upp i luften, fotogen och spillolja doften känns igen på långt håll.

Det är Gärds Härads Hembygdsförening som anordnar dessa träffar. Under året som går är det flera andra arrangemang som man kan bevista om intresse finns. Föreningen bildades 1935 och den omfattar stora delar av Kristianstads kommun. Verksamheten finansieras från medlemsavgifter men också av privata gåvor. Men det viktigaste av allt det är alla dessa frivilliga som arbetar idiellt året runt för att förvara denna fantastiska skatt från förr. På området finns ett flertal äldre hus som dessa eldsjälar vårdar ömt.

I det ena långhuset fanns det antika/gamla saker, den ena delen inrymdes en äldre lanthandel och i en annan del finns, cyklar och mycket av vagnar till  olika ändamål, typ gigg, landå, barouche och charabang. Med en guide som kunde sin hemläxa kan det bara bli så bra. På en vägg fanns det modeller av dåtidens bilar med fakta rutor att läsa. Den grå bilen av äldre modell talade sitt eget språk tydlig, för visst kunde de förr också.

Dåtidens brandbil som var utkörd från sin plats inuti huset just bara för att besökande skulle få bättre plats att gå runt och titta. Då som nu så var brandbilen rödfärgad. O tänk om dessa prylar kunde tala om allt vad de varit med om, skulle varit intressant att lyssna på.

Många var de traktorer som var uppställda, röda Volvos, gråa Grålle, gröna John Deere och blå Ford major de flesta modellerna var där på traktorernas dag i Degeberga hembygdspark.

Den lilla orange traktorn fanns också där, men vad den kan användas till vet jag inte, men den ä läcker på sitt vis.

O visst fanns det plats för de yngsta att prova på o köra/åka traktor, också dessa i välkända färger. Med lite hjälp på traven e ju aldrig fel.

Röken ligger tät i hembygdsparken, längre fram finns det maskiner som tuffar på med vidhängande remmar som drar runt på en mackapär. Just den hära maskinen krossar stenar till makadam i den ena ändan, men den andra remmen ger kraft till ett bandsåg. Den tredje remmen drar nåt annat, helt magiskt att det bara funkar.

En väl så häftig grunka som man sitter på samtidigt som man trampar runt på pedalerna, passar man på att slipa eggen på knivar eller liar. Fiffigt värre uppfinningsrikedomen är stor när man behöver ha hjälp.

Ett härligt smidesverk gjord i olika verktyg som används dagligen och här utställd för åskådare att beskådas, ett litet bord som kan användas till lite av varje. Det är bara att njuta av all den kreativitet som visas här idag.

Traktorer och allehanda ting  finns här men också motorsågar att köpa finns många att välja mellan. Korta svärd och långa, tunga och lite lättare sågare allt för vad en skogsägare har bruk för.

Dessa medelålders herrar får vara med på bild för deras stora brinnande intresse för traktorer och andra gamla maskiners förtrollande magiska kraft som drar så stor publik. De flesta är ju män/killar i olika åldrar men va då då även vi damer följer med och tittar/lyssnar. Vi damer har ju kaffekorgen på armen, så nu blir de fika av. Lite handel blir det också av de torgmadamer som finns här, alltid nåt som passar.

Gärds Härads Hembygdsförening har gjort ett bra arbete med bra guider som gärna svarar på besökarens frågor. Samt visning av alla husen som är i fint skick och dessa förlegade maskiner som än idag puffar på. De vårdar dessa ömt, samtidigt som dom visar de yngre åskådare hur dessa fungerar.

Detta urval av bilder är bara några men de får representeras för ”traktor och motorträff i Degeberga”.

 

Top