Älgjägarens vedermödor

Älgstudsaren har nog vid denna tid tagits fram ur vapenskåpet för kontroll. Troligen har vapnet provskjutits i god tid för att kontrollera om kulan följer siktets markering. Reglerna för förvaring av skjutvapen är tämligen stränga nu för tiden. Det var inte så noga för 50 år sen då jag blev ägare till älgvapen.

Slutstycket får inte förvaras i vapnet eller i dess närhet. Det ska finnas på annan säker plats. En bekant började på kvällskvisten dagen före älgjakten söka efter slutstycket. Denna del av vapnet var undangömt ytterst noggrant. Med hjälp av hustrun hittades delen klockan 02.30 på första jaktdagen! Sen var det knappast tillfälle att uppsöka bädden.

Ett jaktlag någon mil bort har licens att skjuta en älgtjur samt en älgkalv. Första dagen knallade det men det vuxna djuret var en älgko. Den tog länsman hand om då detta kön var fridlyst.

Dag två lyckades jägarna fälla en älgtjur. Även denna tog länsman hand om då kvoten på vuxet djur redan var uppfylld.

Uppfyllda av vemod fortsatte jakten den tredje dagen då det fanns en älgkalv på den tilldelade kvoten. Visst lyckades jaktlaget fälla en älgkalv. Även detta djur tog länsman hand om då kvoten på två djur redan var uppfylld!

Följande händelse har också inträffat. Rådjuren var aktiva på en skogsplantering och hagelskott avlossades för att skrämma bort rådjuren. Geväret gömdes under filtar i baksätet på bilen medan ett ärende uträttades och extra tjuvlarmet kopplades på. Efter en stund hördes signalen då tjuvar brutit sin in i bilen. Trots larmet lyckades de tjuvkoppla och vid deras hastiga färd från brottsplatsen var de nära köra på bilägaren som kom springande. Efter en halv timme stoppade polisen bilen med tjuvarna. De blev synnerligen överraskade då polisen tog fram geväret från baksätet i bilen.

Åklagaren tog geväret i beslag då det förvarats olämpligt och felaktigt. Efter ett par dar meddelade åklagaren att beslaget var upphävt men högsta polischefen hade tagit geväret i förvar. Till saken hör att förhållandet mellan vapenägaren och polischefen var inte det bästa.

Vapenägaren talade med polischefen och fick då besked att i vapenlicensen fanns inte angivet att geväret fick användas för att skrämma rådjur! Polischefen meddelade vidare att geväret inte ens fick användas att banka mattor med då det inte fanns angivet i licensen!

Vapenägaren och åklagaren hade ett bra förhållande. Vapenägaren bad åklagaren meddela polischefen att om inte geväret var återlämnat inom tre dagar kom polischefen att anmälas för myndighetsmissbruk. Efter tre dagar kunde geväret hämtas!


Ett jaktlag från 1936 har inte samma utrustning som dagens jägare.

Själv har kåsören deltagit i flera jakter på älg. Inte som jägare utan snarare som gevärsbärare. Något år har det blivit lite sovel! Väderleken har varit väldigt varierande. Vid en säsongs jakt var marken täckt med några centimeter snö. Ett annat år var det sådan värme att kåsören vistades på sitt pass med bar överkropp!

Rogivande är det att finnas på pass medan vinden susar i trädtopparna men fritiden kan verkligen nyttjas till något mer aktivt! Det enda som var störande var gevärsskott från någon älgdråpare. Den utlagda kartan i rätt kompassriktning kunde lokalisera ungefär var knallen med döaskott kom ifrån. På den tiden då det fanns mängder av småfåglar var det tämligen säkert att varje fågelskock kom på ganska givet klockslag. Det enda klockslag kåsören har att iaktta var varje 90:e minut. Då var det tid för måltid. Termosen samt mackor med ost och sprickekorv kom fram för intag. Någon gång, innan kåsören själv godtog utmaningen att själv förbereda måltiderna kunde det finnas skaldjur. Det vill säga ägg, det enda skaldjur som fanns i mager glasslåda. Men visst kunde det hända överraskande inslag. Vid ett tillfälle kom en nyfiken talgoxe och satte sig på gevärets kikarsikte med förundrande blick. Vad är det för något påpälsat som finns där? Trots tystheten kunde prasslet av fallande löv registreras. Med tiden kom lövträdet mer att likna en nudist.

Utrymmet i ett jakttorn var ganska minimalt på cirka 1,2 m². Hade yrkesinspektionen kommit på plats hade det säkert blivit underkänt, golvet med golvdrag, fladdrande tapeter i mitt fort och vid sidovind slog regnet in för att inte tala om den skraltiga stegen av ett par meters längd!

Vid en jakt fälldes en vuxen älg med fyra piggar. Problemet var att piggarna satt under buken! Det är tämligen kostsamt att brygga dagsbehovet av drygt en liter kaffe. Det hade varit billigare att slå upp det i en uppslagsbok.

Det var trevligt med social samvaro med samling klockan 12 för intag av varm och lagad mat. I övrigt saknar jag inte jakten. Inte ett skvatt! Faktum är att jag gillar inte älgkött!

Top