Sten Johansson återkom till hemvändardag

VITTSJÖ. Emmaljungabördiga prosten Sten Johansson, Teckomatorp återkom till årets hemvändardag i församlingshemmet. Visst återkom han då han var gästmedverkande vid den första hemvändargudstjänsten 1991. I år fick han dessutom ”hoppa in” som tjänstgörande präst i kyrkan på grund av sjukdom. Enligt traditionen blev det ”äggakaga” i församlingshemmet efter gudstjänsten.

Hembygdssångarna sjunger i kyrkan.

Helgedomen var höstsmyckad med höstaster i bänkraderna då Sten Johansson höll sin oförberedda gudstjänst med utgång från dagens evangelietext där rikedom och världslig förmögenhet gör det svårt för människan att anpassa sig till bibelns lära. Gudstjänsten inleddes dock av hembygdssångarna som bland annat sjöng Flyg du lilla fågel. Efter predikan fortsatte sång- och musikgruppen med Känner du det underbara namnet, med Gert Hallkvist och Arne Persson som solister. Framträdandet fortsatte med sången om ”urgamla korset” där Marie Bengtsson var solist. Som postludium sjöng och spelade Malin och Marie En ton från himlen.

Här käkas det ”äggakaga” liksom i övriga lokalen.

Fat efter fat med ”äggakaga” bars in till serveringsbordet i församlingshemmet. Inte nog med att kvinnorna i sånggruppen lagat ”äggakagorna”, de ilade omkring och fyllde på fat och skålar samtidigt som de nära 70 besökarna erbjöds påbackning. Äggakagorna kom in i fullt format varför var och en fick välja storleken på sin rätt. Det blev tämligen varierade storlek! Kaffe och kaka serverades som dessert till den smakliga rätten.
Underhållarna sjöng ”Vittsjöminnen” symboliskt med text om älgar som dansar. I dessa dagar det inte blir så mycket dansat av älgar! Vid hemvändardagen passade det bra med ”Du hemmets jord”.

Sten Johansson återvände både till födelsebygd och äggakaga.

Sten Johansson inledde sitt humoristiska anförande där han betonade sitt intresse för hembygden. Han uteslöt identifiering av sina 42 kusiner men vitsordade sin tjänst i Vittsjö där både ”Curre” och Calle Präst fick fina lovord. I både Emmaljunga och Vittsjö var det en sport att se vem kom kom hem med ”sista tåget”. De flesta av dagens besökare var eller hade ursprung från Göinge och fick vetskap att en Göing är korsning mellan räv och smålänning!

Förtroligt samtal mellan tidigare arbetskamrater.

Sten behövde en ny kostym och besökte ortens herrekipering. Kostymen var kostsam men expediten erbjöd den på avbetalning, 20 kronor/veckan!
Sten stod på god fot även med sina blivande konfirmander. Efter en konfirmation invaderades hans hem av ett gäng konfirmander. De hade en önskan: De önskade två månades förlängning i konfirmandläsningen! Vidare blev det personliga minnen både från Vittsjö och andra orter. Sten hade tyngd i sitt anförande och denna hade han med sig från födseln!

Under en paus lyckades några från kör- och kökspersonal få en bit av äggakagan.

Vid slutet av sitt levande anförande kallades hans hustru Anita fram med en bukett rosor. Dessa delade Sten ut till medverkande och bekanta.

Även Boel Bengtsson fick välförtjänt blomster.

 

Top