Vittsjö Fritidsgård stängde dörrarna, -kanske för gott, under fredagskvällen!

VITTSJÖ. Fritidsgården stängde under fredagskvällen. Ingen på kommunen verkar veta vad som kommer att hända framöver! Även på de andra motsvarande orterna i kommunen läggs Fritids gårdarna ner. Allt detta är grundat i att Hässleholms kommuns förberedelser inte är klara!?

Fritidsledarna Amanda Larsen, Frida Nilsson och Jalal Shahin på Fritidsgården i Vittsjö berättar att de inte fått någon som helst information från sin nuvarande arbetsgivare. -Detta är mycket märkligt skött, säger Amanda Larsen. Samma gäller information från Hässleholms kommun.

Naturligtvis möts vi varje dag av mängder av frågor från föräldrar till ungdomar som besöker oss, -men vi kan bara säga att just nu saknar vi helt information och vet inte vad som kommer att hända framöver, säger en uppgiven Amanda Larsen.

Flera föräldrar har reagerat starkt på hur Fritidsgården i Vittsjö just nu hanteras av Hässleholms Kommun. Frida Nilsson inflikar att en del föräldrar har sagt att de skall uppvakta kommunen i ärendet.

Inte ens en ambitiös Anders Rosengren, kultur- och fritidschef kan rädda situationen! Han är i händerna på våra lokalpolitiker som just nu dragit åt snaran nästan helt!

Besparingsuppdraget som våra politiker gett den redan ”lilla kultur- och fritidsnämnden” är helt omöjligt att genomföra utan att det drabbar de allra svagaste kommuninnevånarna, -det vill säga barn, unga, och de äldre. Detta ser vi just nu!

Jalal Shahin berättar att fritidsgården i Vittsjö är omtyckt på flera sätt. Normalt besöks vi dagligen måndag till torsdag av mellan 50 till 80 ungdomar. Under fredagen stiger antalet till mellan 100 upp till 110 ungdomar. Normalt startar vi klockan 13 de dagar vi har öppet. Efter ett tag finns verksamheter i både Idrottshallen och vid datorerna eller även i ”mysdelen”.

Alla ungdomarna är delaktiga i det som bedrivs för stunden, inflikar Amanda Jensen. Det kan innebära att vi skapar turneringar eller ser på en speciell film eller gör något helt annat. Ibland röstar vi om aktiviteterna.

Jalal Shahin fortsätter att berätta att ungdomarna även anförtror problem till dem. Det kan röra sig om många olika former av problem, ibland hjälper vi till med läxor. En del ungdomar har ett stort behov av att bara prata med en vuxen utanför familjen, o då ställer vi naturligtvis upp. Jag tror vi i det tysta gör samhället en tjänst genom att på detta sätt vara tillgängliga, avslutar Jalal Shahin.

Jag frågar om det är möjligt att få en bild av ungdomarna som finns här just nu. Självklart, svarar Jalal direkt, det fixar jag.

Det tog inte många minuter förrän alla ungdomar fanns samlade i Idrottshallen. Jag noterade, -hur ungdomarna lyssnade på Jalal, utan att han någon gång höjde rösten.

Efter fototillfället kom flera av ungdomarna med frågan, -när kommer reportaget? Det blev ett antal ”High Five” med flera av de fina ungdomar som troligen inte riktigt förstått att de just nu upplevde att deras Fritidsgård läggs ner av ”våra” lokalpolitiker just denna kväll.

Det var med blandade känslor jag lämnade Fritidsgården o de fina ungdomarna i Vittsjö och Medborgarhuset denna fredagskväll. Så utomordentligt fel ett beslut kan kännas!

En anledning till avveckling av Fritidsgården uppges vara att ”Kommunens förskola” behöver utrymmena i Medborgarhuset, detta på bekostnad av att Fritidsgården nu läggs ner.

Stackars Anders Rosengren, kultur- och fritidschef, -söker nu med ljus och lykta efter ”billiga” nya lokaler för Fritidsgård i Vittsjö. Men med vilka medel, -de medlen är ju redan borttagna av just ”våra” lokalpolitiker, -eller hur!

Vi skall naturligvis följa denna utveckling…

 

Top