Circle-K tar överpris för ”BP-tomt”, kommunen verkar inte bry sig över Bjärnums ”skamfläck”

BJÄRNUM. Under måndagskvällen samlades åter ortens Leadergrupp för att fortsätta arbeta med den plan som skall presenteras senast den 31 mars.

Gruppens ledare Torsten Enarsson inledde med att konstatera att de lokala politikerna nu efter hårt tryck ”backat” och gett löfte att kommunen skall fortsätta sköta samtliga kommunala badplatser. För Bjärnum innebär detta att tre badsjöar även i år kommer att finnas tillgängliga under samma premisser som tidigare år.

Vad gäller den så kallade ”BP-tomten” verkar problemet mer svårlöst. Nuvarande tomtägare Circle-K vill sälja tomten, men till ett pris som idag troligen inte är realistiskt. Samtidigt utgör platsen dagligen rast och övernattningsplats för många lastbilar. Därmed uppstår naturligtvis risk för förnyad kontaminering, med inte bara saneringskostnader som följd. Kostnaderna drabbar naturligtvis nuvarande markägare.
Gruppen konstaterade att problemet i nuläge knappast kan vara ett Leader-projekt.
Ärendet bör istället greppas av kommunen genom dialog med Circle-K innan olyckan är framme.
Som en logisk framtida planering bör nuvarande park vid ”Ankdammen” sträcka sig även över den idag kallade ”BP-tomten”, menade gruppen.

I gruppens digra lista över förbättringsförslag fanns även en förbättring av nuvarande anslutning till Möllerödsjöns badplats via enkel förbindelse mot nuvarande motionsslinga. Vad verkar kommer gruppen att jobba vidare med detta projekt. Cykelled från tätorten till Möllerödssjön utmed Farstorpsvägen fann inte riktigt gehör.

”Post-torget” mitt i byn, var nästa diskussionsämne. Flera förslag ventilerades. En trevlig belysning vid nuvarande damm, någon form av tak med serveringsmöjligheter över delar av platsen. Det optimala hade varit en uteservering på samma sida som torget, kanske i gamla postkontoret. Även förslag som minigolfbana, boule-bana samt placering av så kallade ”uteträningsredskap” nämndes.

Gruppen är fylld av förslag och iver till förbättringar av samhället.

Gruppen befinner sig just nu i fasen ”förstudium” med andra ord det gäller att kritiskt granska och rangordna de förbättringsförslag man tagit fram. Nästa fas är att i projektform utforma de förslag man valt att gå fram med som Leaderprojekt och därefter via Lantbruksverket få gehör för EU-pengar till projektet.

Att ”Offensiva” Bjärnum nu är på gång, visas även i form av att Företagarna i Bjärnum på eget initiativ startat grupp för att förbättra Bjärnums Ansikte utåt.

 

Top