Fiskestämman beslöt kräftfiske även 2020

VITTSJÖ. Under tisdagskvällen genomförde Vittsjö Nya Fiskevårdsområde sin årliga stämma på värdshuset Furuliden.

På plats fanns cirka 30 personer då ordförande Jan Johansson inledde med att berätta att 2019 varit ett framgångsrikt år på flera sätt. Jan berättade även att föreningens ekonomi är stabil.

Dagordningen gicks snabbt igenom och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det genomförda året 2019. Det blev omval på samtliga poster i styrelsen. Ett enhälligt möte valde Jan Johansson som ordförande för Vittsjö Nya Fiskevårdsområde även under det kommande året.

Under det lyckade verksamhetsåret kunde föreningen notera ett ökat antal försålda fiskekort. Mötet beslöt att samma pris 200:- för ett årskort skall gälla även innevarande år. Försäljningsställen är bland annat Vittsjöhallen och Campingen.
Kommunen bidrog ekonomiskt så att vassklippning kunde genomföras i Gängessjön, Oresjön, Vittsjön och i Vieån. Tyvärr har motsvarande bidrag för innevarande år strukits i kommunens budget.
Under året satte föreningen ut 2000 ålyngel i det övre sjösystemet och ett antal risvasar har placerats ut som skydd för småfisken. Ambitionen är att även i år fortsätta med utläggning av risvasar. Föreningens fiske-tillsyningsmän har genomgått kompletterande utbildning samtidigt som antalet personer har utökats. Flera nya projekt är ”förankrade” hos berörda i kommunen och kommer genomföras innevarande år.

Man konstaterade att intresset för kräftfiske är stort. Trots ganska hög vattentemperatur under sensommaren var tillgången på kräftor god även om man inte kom upp till nivåer sett mot vissa rekordår. Ovanligt många stora kräftor fångades vid de två fisketillfällena.
I verksamhetsberättelsen skriver man att många ser inte bara till fångsten utan även till att fisket ger en -”familjefest där flera generationer kan samlas kring en gemensam annorlunda aktivitet”.
Visst är det så.

Mötet beslöt att även i år ha inriktningen att kräftfiske skall genomföras. Premiären fastställdes till 7-8 augusti och ett andra fiske till 21-22 augusti. Som vanligt fastställs datumen efter ett antal provfisken som styrelsen genomför under sensommaren.

Glädjande hade man noterat att de kalkdoserare som finns vid flera av tillflödena tills sjösystemet verkligen fungerar. Normala PH-värden före kalkdoserarna ligger på ca 4,5 och uppmätta värden vid Vittsjöns utlopp mot Vieån visar på PH-värde på runt 6,2, vilket är fina värden.

 

 

Top