Varför respekteras inte restriktioner för Corona?

VITTSJÖ, BJÄRNUM. I flera media beskrivs hur man inte respekterar nuvarande restriktioner för att begränsa spridning av Covid 19.

Att enbart en person per hushåll skall gå in i affär är en regel som vi uppmanas att följa. Sittande i bilen utanför en av de större livsmedelsaffärerna i Hässleholm är det lätt att notera att tyvärr många inte bryr sig ett skvatt om detta. 

Ingen kan ha undgått de rekommendationer vi genom Folkhälsomyndigheten mycket tydligt fått. Dessa förmaningar har sedan upprepats flera gånger om, men ändå struntar man dagligen i att följa dessa enkla regler för att bidra till att få bukt med pandemin. ”Det händer inte mig” kanske man tänker, men man borde tänka även på sin omgivning.

Vård ställs in när smittan ökar: ”Inte säker på att vi kan erbjuda plats åt alla” skrivs i media. Flera regioner tvingas nu ställa in planerad vård när trycket från coronapandemin på nytt ökar, rapporterar TV4 Nyheterna.

Antalet fall av covid-19 i Osby kommun har fördubblats på en vecka. Samtidigt bibehåller Östra Göinge kommun en nivå med förhållandevis få fall.

Region Halland hade under förra veckan det högsta antalet nya covid-fall under hela pandemin. Halland ligger för oss inte så långt bort. Där har man nu stängt flera operationssalar för att istället flytta resurser till covid-vården.

Även på redan hårt belastade Södersjukhuset i Stockholm ökar trycket. Sjukhuset har skalat upp antalet vårdplatser, men är ändå snart fullbelagt.

Nu står vi inför Påskhelgen. -Skall samma slappa attityd inför att hjälpa till att begränsa Covidspridning prägla kommande helg. Då kommer troligen som ett ”brev på posten” ytterligare en pandemivåg.

Att detta då även medför ytterligare försening i öppnande för kulturevenemang eller tillträde för publik vid idrottsarrangemang eller återgång till ett ”normalt liv” torde vara självklart.

TT skriver idag att Länsstyrelserna slår larm om att många inte längre följer coronarestriktionerna.
I den senaste nationella rapporten, som kom i går (tisdag), går man ett steg längre. Länsstyrelsernas slutsats är nu att ”en betydande del av allmänheten inte uppfyller sitt ansvar enligt smittskyddslagen”. I rapporterna från de senaste veckorna konstateras även att länsstyrelserna får många frågor från privatpersoner om hur de skall bete sig för att kunna kringgå covid-19-lagen, till exempel när det gäller bröllop och studentfester! ?
Har vuxna människor då förstått vad pandemin handlar om?

 

Top