Hembygdsmuseets Julstuga hade öppet

VITTSJÖ. Vintern har kommit med massor med snö, härligt att för en gång skull få ha lite julmys vid andra advent, promenaden ner till den gamla skolan var rätt så bister, blåste som attan nere vid sjön.

Vittsjö hembygdsförening har öppet hus och då är alla hjärtligt välkomna ner och in i värmen, lokalen är i gamla småskolan där föreningen har huserat i många år. Visst är det roligt när några anser att det är viktigt och arbetar för ett aktivt julmys på himmaplan. Det är stort plus för de som arbetar ideellt för denna sak, stort tack till dom. Vi mötes av eldkorgar som brann och även dom gav värme fast de var ute vid sten stolparna på infarten till skolgården.

Igenkänd julmusik och med sjungande röster möttes man av redan vid dörren, härliga julsånger som gav en vink till oss besökare att snart är det jul, endast två veckor kvar om det är någon som glömt bort det. En grupp skönsjungande kör som framförde julsånger med säker stämma.

Skolan är ju inte så stor men när det finns hjärterum finns det också stjärterum. Uppe på den antika skolbänken låg gästboken och som vi alla blev påminda om att att skriva i.

Klart att det fanns nåt att köpa som tex: honung eller varför inte några lotter allt för en billig peng. Lotter: vinst en julbock klädd i granris med en ljusslinga eller varför inte gynna föreningen så att dom fortsätter att sätta Vittsjö på kartan när det gäller by julmarknad, liten men naggande god. Perfekt nära och bra på hemmaplats, miljövänligt att kunna gå dit.

Julgranar till salu som inte barrar eller lite annat smått o juligt ja varför inte? Kan ju vara en julklapp till någon som redan har allt. Det är bara att välja. En andra advent i dessa lite annorlunda tider så får man vara glad över att än så länge kan umgås med andra som också är intresserade av lite julmys.

Tre spelande tomtenissar (Boel o Malin Bengtsson samt Jonny Olofsson) som framförde gamla välbekanta julmelodier till en lyssnande skara av besökare i hembygdsföreningens julstuga. En verkligen efterlängtad stund för många av oss efter detta speciella år, då är det skönt att få lyssna på välkända julmelodier som dom framförde med säker hand.

En eloge till alla små tomte tjejer som fixar och donar i köket, för ingen julmarknad utan lite julkaffe? O det tror jag att även att de hära besökande tyckte, värme och lite prat det lyser upp denna andra advents söndag.

Värmen stiger i stugan men även sorlet, vilken tur att museets intendent har headsetet på sig för göra sig hörd. Tystnaden har infunnit sig och då är det dags för O, Lunnergård att framföra en dikt med många verser skriven av V Rydberg, "endast tomten är vaken" o han kunde alla utantill, häftigt. Ett fint avslut på denna eftermiddag tycker jag och säger bra jobbat alla ni i Vittsjö hembygdsförening som arbetar för att hålla denna aktivitet levandes. Skönt att det görs lite på himmaplan också. Så tack för fin underhållning från sångkören, för ljuvliga toner från de tre spelande tomtenissarna, allt var ett trevligt inslag och hoppas att det återkommer. Lotteri inköpet gav vinst till alla och någon lycklig vann den granris klädda julbocken.
En magisk känsla som infinner sig när snön gnistrar och solen tittar fram, visst litta halt är det men nu är det vinter.

 

Top